Ik ben Egon

"Bij Design X Ambacht maak ik echte kwaliteitsproducten. Het geeft me rust en structuur. En doordat onze producten zelfs in het Rijksmuseum verkocht worden, heb ik het gevoel dat ik iets beteken"

Vroeger was ik een kunstenaar en entertainer. Ik moest mensen prikkelen. Dat is nu wel anders: ik raak door mijn hersenletsel zelf snel overprikkeld. Gelukkig heb ik mijn creativiteit nog. Bij Design X Ambacht kom ik tot rust, het brengt me structuur.

Ik heb een lange tijd in het circus gewerkt als witte clown en illusionist. En ik was historisch cultureel kastelein bij het Openlucht Museum. Ik vertelde mensen hoe cafés er vroeger uitzagen en ik schonk wat er toen werd gedronken. Na overgewerkt te hebben bij een groot feest bij het museum fietste ik op hoge snelheid achter mijn collega aan naar huis. In het midden van de weg stond een paaltje en ik ging over de kop. Ik had een schedelbasisfractuur. Ik heb een jaar gerevalideerd en daarna nog lang op bed gelegen.

Prikkels
In kleine stapjes heb ik met mijn revalidatiearts en psychiater er naartoe gewerkt dat ik weer de deur uit zou gaan. Ik was bang om de straat op te gaan en onder de mensen te zijn. In 2009 kwam ik bij een activiteitencentrum van Siza. Ik was toen nog erg kwetsbaar: ik was gevoelig voor bijvoorbeeld geluid en bewegingen en raakte snel overprikkeld. Bij Siza voelde ik me gelijk veilig. De begeleiding is geweldig. Ze begrijpen me en hebben het door als ik overprikkeld raak. Zo werd ik een tijd lang te vroeg opgehaald om naar het activiteitencentrum te gaan. Daardoor was ik al erg overprikkeld als ik binnenkwam. De begeleiding merkte dat en belde met de vervoerder en de gemeente om het op te lossen. Zelf moet ik nog wel een balans in mijn prikkels vinden, dat vind ik soms best ingewikkeld. Maar ik kan mezelf goed terugtrekken door bijvoorbeeld even weg te lopen of een krantje te lezen.  Ik moet nog een balans in mijn prikkels vinden

Van betekenis
Sinds een paar jaar werk ik voor Design X Ambacht bij Siza. Daar leerde ik met porselein werken. Ik maak bekers van professionele kwaliteit. In het begin was het best ingewikkeld om met porselein te werken, want er kan veel fout gaan. Inmiddels weet ik alle stappen van de productielijn goed. Bij Design X Ambacht kan ik mij goed concentreren, zo vergeet ik de zware dingen van de dag. Ik kan goed zelfstandig werken, dus ’s ochtends begin ik zelf met mijn taak in de productielijn. Ik schuur de bovenrand van de mokken zodat ze niet meer scherp zijn en ik werk oneffenheden weg. Ik ga vaak naast mensen zitten die begeleiding nodig hebben, dan kan ik hen helpen.

Onze bekers worden besteld door bijvoorbeeld restaurants en gemeentes. De lijst van bestellingen wordt steeds langer, het is inmiddels een flinke productie. Ik vind het fijn om mijn werk terug te zien in de maatschappij. Dat geeft me het idee dat ik nog iets beteken, dat ik niet zielig aan de kant gezet word. En ik ben trots dat onze bekers ook bij het Rijksmuseum worden verkocht. Ik heb uitvoerig bekeken hoe het daar in de winkel staat. Ik vond het het mooiste product dat er verkocht wordt. Ik heb het idee dat ik iets beteken.

Rust en structuur
Als ik klaar ben met mijn werk voor Design X Ambacht en er is tijd over, ga ik aan de slag met mijn eigen werk. Het creatieve deel van mijn hersenen is niet beschadigd en ik heb aan de kunstacademie gestudeerd. Met dezelfde techniek die ik bij Design X Ambacht heb geleerd, maak ik borden en vazen. Die beschilder ik met gedetailleerde motieven. Dat ik mijn eigen creativiteit kwijt kan, geeft plezier aan het leven.

Design X Ambacht geeft me rust en structuur. Als ik hier niet naartoe zou gaan, zou ik hele dagen op bed liggen. En ik vind het fijn om onder de mensen te zijn, want dat vind ik nog wel eens lastig. Ik kan veel prikkels namelijk niet meer hebben. Gelukkig heb ik mijn creativiteit nog.

© 2013 - 2024 Design X Ambacht | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel