Floris Hovers

Hovers is gefascineerd door eenvoudige materialen en technieken. Daarmee bouwt hij begrijpelijke meubels, verlichting, interieurobjecten en miniaturen: helder en een tikje tijdloos. “De ‘leesbaarheid’ is essentieel voor mij, je moet de constructie kunnen zien.” Nog eens onderstreept door de beeldende productnamen die verwijzen naar die vaak alternatieve opbouw: ‘Flessenbootjes’, ‘Wikkelkruk’, ‘Stoklamp’.

Grotere objecten beschouwt hij als architectuur in het klein. Zo refereert boekenkast Casco aan het stramien van een flatgebouw. Verwonderlijk zijn al deze associaties niet, want Hovers komt uit een geslacht van ambachtslieden: timmerman, meubelmaker, aannemer. Zijn atelier in Raamsdonksveer is ondergebracht in de voormalige betonfabriek van zijn vader, voor hem nog steeds een idyllische plek. “Bouwen en construeren, dat is ons op het lijf geschreven.”

Improviseren met weinig

De zoektocht naar de ultieme eenvoud komt vreemd genoeg voort uit zijn natuurlijke neiging tot decoratie. “Ik kan intens genieten van pracht en praal. Maar die ervaringen hebben mij ook een spiegel voorgehouden. Overdaad past niet bij mijn persoon, wel terughoudendheid.” In dat spanningsveld tussen uitbundigheid en zelfbeheersing ontwikkelde hij zijn visie: een diepgeworteld streven naar overzicht.

In een wereld waar alles mogelijk lijkt, heeft Floris Hovers zichzelf doelbewust beperkingen opgelegd. De materialen waarmee hij graag werkt komen zó uit de groothandel: houten planken, stalen profielen, klossen touw. De technieken zijn al even basaal: zagen, lassen, stansen, snijden. 
Die afbakening geeft hem grip op de materie. En de rust om van daaruit een zoektocht te starten. Niet naar het onbekende, maar juist naar het aanscherpen van het bekende. ‘Improviseren met weinig’ is geleidelijk uitgegroeid tot zijn kracht.

Floris heeft voor ons een prachtige serie Zeepbootjes ontwikkeld.

© 2013 - 2024 Design X Ambacht | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel