Ik ben Daan

"Ken je de zeepbootjes van Design X Ambacht? Die maak ik! Dat doe ik bij de Zeepbel, een afdeling binnen De Buitenplaats. Het is de leukste plek waar ik tot nu toe heb gewerkt". 

Er is veel aandacht in de media voor de zeepbootjes van Design X Ambacht. Dat vind ik leuk! Ik ben er trots op dat ik ze maak. Dat doe ik bij De Zeepbel, een afdeling binnen De Buitenplaats. Het is de leukste plek waar ik tot nu toe heb gewerkt: het gebouw heeft een mooie uitstraling, er werken leuke mensen en de nieuwbouwwijk Schuytgraaf, waar de Buitenplaats staat, wordt steeds gezelliger. En de begeleiding daar kan goed omgaan met mijn autisme.

Ik heb met de meeste begeleiders van de Zeepbel een goede band opgebouwd, ik kan het over alles met ze hebben. Ik kan leuke en minder leuke dingen met de begeleiding delen. Ik kom meestal op de fiets naar mijn werk en soms vragen ze me dan om in het winkelcentrum boodschappen te doen. Dat de begeleiding mij vertrouwt en vrijheid geeft, vind ik heel fijn.

We doen het als groep
Een zeepbootje maken is best veel werk, er moet namelijk veel tegelijkertijd gebeuren. Ik weeg de zeep, meng geuren en kleuren met elkaar, en ik laat de zeep smelten in een grote ketel. De gesmolten zeep giet ik in twee mallen en dan moet er één een kwartier drogen en de andere een uur. Ondertussen moet er ook nog afgewassen worden en moeten de ketels in de week. Je went aan de drukte en gelukkig hoef ik niet alles alleen te doen. We doen het als groep met elkaar. Als er nieuwe taken zijn, gaat er soms iets mis. Maar dat heeft iedereen weleens, toch? De begeleiding heeft foto’s van alle stappen gemaakt en ze op een iPad gezet. Die pak ik erbij en dan kan ik het oplossen. Afwisseling vind ik fijn: ik wil niet iedere dag hetzelfde werk doen. De begeleiding denkt daar goed in mee. Ik maak zeepbootjes, maar ik doe steeds iets anders. Bijvoorbeeld zeep hakken, afwegen, of verpakken. Ik vind het eigenlijk wel knap van mezelf dat ik het bootje helemaal kan maken.

Trots
Dat de zeepbootjes veel aandacht krijgen vind ik leuk. Ik ben trots als ik de bootjes en mijn collega’s in de krant of op Facebook en Instagram zie. En ik bezoek graag winkels waar de bootjes verkocht worden. Laatst was ik in een woonwinkel in Arnhem en ik vertelde een medewerker dat ik de zeepjes maak. Hij gaf me gelijk een hand en vertelde dat ze goed verkocht worden. Dat ze ook in Amsterdam verkocht worden vind ik extra speciaal, want daar kom ik vandaan. Tegenwoordig kun je de bootjes zelfs in België kopen!

Veel geleerd
De afgelopen jaren heb ik veel geleerd en ik ben gegroeid. Ik kan me inleven en ik kan overleggen. Bij De Buitenplaats doe ik sociale contacten op, dat was eerder veel minder. Laatst vierde iemand bijvoorbeeld zijn verjaardag en ik was uitgenodigd. Of ik kom collega’s tegen in de sportschool en dan sporten we samen. Ik heb mezelf ook geleerd om naar dancefeesten en concerten te gaan omdat ik dat graag wil kunnen. En ik ben aan het sparen om met mijn tweelingbroer naar Milaan te gaan. Soms wil ik dat ik net als hem een diploma heb, want bepaalde beroepen had ik ook leuk gevonden om uit te voeren. Maar ik ben trots op wat ik nu doe.

© 2013 - 2024 Design X Ambacht | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel